Kustloop: verslag van een pittige halve…

Paul – Heb je wel eens een halve marathon gelopen? Als men het mij vraagt, dan mag ik sinds gister volmondig ja zeggen. Gister liep ik de Kustloop, een tot op het bot Zeeuwse, halve marathon. Voor velen een mooie warming up voor de loodzware Kustmarathon. Voor mij niet, dit was mijn eerste en het lijkt mij niet wijs om een paar weken later meteen de 42.195 er tegenaan te knallen! 🙂

En ik moet zeggen dat de Kustloop ook geen makkie was, redelijk hoogteverschil maar vooral het strand levert de nodige inspanning, tijdens de warming-up en bij de startlijn hoorde je het regelmatig voorbij komen, hoe ligt het strand er bij? Volgens mij is het tij goed!

En dat was zo, het strand lag er mooi bij en het was opkomend water. Maar alsnog zijn de negen kilometers over het strand killing…

1472916381353.jpg

Gister was het dan eindelijk zo ver, tijd voor de Kustloop! Toen ik van huis vertrok was het bewolkt en eenmaal aangekomen in Vrouwenpolder, startpunt, vielen er zelfs een paar druppels. Lekker om te lopen, niet te warm en af en toe een buitje!

Maar tijdens de warming-up in het dorp begon de zon zich steeds vaker te laten zien, hier en daar een helder verlicht stukje tussen de wolken door totdat in het startvak nagenoeg alle bewolking plaats had gemaakt voor de “koperen ploert”

En meteen was het behoorlijk warm!

Iets over half twaalf klonk het startsein, daar gaan we, 21.1 kilometer voor de boeg! Binnen een paar honderd meter liepen we het dorp uit, geen opstoppingen of vertragingen tijdens de start, dat verliep keurig! Vlot de polder in richting het strand aan het Veerse Meer.

Een strandje waar ik wel vaker kom, mijn schoonfamilie hebben daar strandhuisjes. Deze keer was ik iets actiever dan normaal op die plek en rende ik er voorbij. Het was er stil, geen strandweer zullen ze gedacht hebben! En de tante van Kim, Ineke liep samen met Cindy en Yuri de wandelversie van de Kustloop, wat ontzettend knap is!

Foto: Jan van Ouwerkerk
Foto: Jan van Ouwerkerk

Inmiddels waren de eerste strandkilometers afgelegd. Nou ja, strand… Over een houten loopplank, dat viel dus nog wel mee.

Door de tunnel, voor de Lekkerbek linksaf en de dijk op. De lange dijk langs het Noordzeestrand is er een die bijna tot de Oosterscheldekering loopt. Het was er warm en benauwd.

De zon scheen volop en ik kreeg mijn ademhaling op sommige stukken maar moeilijk onder controle. Dat is een terugkerend probleem door hooikoorts. Dit stuk liep ik samen met Mathieu, die zijn derde Kustloop liep en een mooie tijd neer wist te zetten!

1472966783507.jpg

We hoopten allebei dat het eerste waterpunt snel in zicht zou komen maar dat liet nog even op zich wachten, de dijk testte ons geduld, lopen moet je! Bij de opkomst op het strand was hij daar! Twee bekertjes water, een om te drinken en een voor over het snuitje! Even vergat ik wat er nu op de planning stond… Het strand!

Het eerste stuk, richting het water was mul maar daarna liep het best oke, mijn pace zat op 6:23 per kilometer en mijn hartslag was rustig. Er stond een lekker windje, kracht vier. Moedertje natuur had het beste met ons voor vandaag!

Een behoorlijk stuk liep ik langs het water, stevig zand en af en toe een golfje over mijn schoenen, niet makkelijk maar zeker vol te houden! Maar het onvermijdelijke gebeurde… zacht zand… Het Noordeestrand is heel diep, van duinen naar zee is het een behoorlijke afstand.

Dus als je na “goed” zand in “slecht” zand komt kun je kiezen… Er doorheen ploeteren of een behoorlijk stuk richting zee om daar mooi loopzand te zoeken. Maar dat betekend natuurlijk allemaal extra afstand, daar zat ik niet op te wachten. Zo kwam er met regelmaat een stuk voorbij waar het meer struikelen dan rennen was. Mijn pace zat na een kilometer of vier op 6:53.

kustllop10jaar

Zo liep ik hele stukken langs zee, omdat het een groot strand is was het best een eenzaam stuk. Je loopt grotendeels alleen en omdat het voor veel mensen echt een beproeving is was er ook geen ruimte voor een gezellig praatje. Dit doe je voor jezelf, hier moet je doorheen!

Na negen kilometer was er het laatste waterpunt op het strand. Een banaantje er bij, wat echt wel nodig is want je verbrand behoorlijk wat energie. Ik denk dat het inmiddels ook een graad of 23 was dus het is belangrijk dat je even iets eet en drinkt… voor je een appelflauwte krijgt, zoals dat zo mooi heet!

In mijn geval heb ik tijdens het lopen 2065 kcal verbrand, voor ieder anders natuurlijk maar het geeft wel aan dat je lichaam hard werkt!

Het strand was gedaan. Mooi stukje maar toch blij dat het achter mij lag. In gedachte gaf ik mezelf een schouderklopje.

Maar de pret was nog niet voorbij, door de duinen het bos in. Ik had van te voren verwacht dat dit stuk van het parcours langer zou zijn, je was er vrij snel doorheen voor mijn gevoel. Hierna volgde een lang, heel lang fietspad. Vond het echt een kwelling. Ik was al best moe en had continu een lichte kramp dus van de omgeving genieten was er niet meer bij!

Af en toe keek ik omhoog, of ik in de verte de grote vlag bij de finish al zag. En met grote vlag zeg ik niks te veel. In het dorp hangt, aan een kraan, een reusachtige Nederlandse vlag, mooi om te zien!

1472916372294.jpg

Maar ik zag hem nog niet. Nog 4 kilometer te gaan, Pff! Het was warm en er was geen zuchtje wind te bekennen. Ik roep in mijn blogs dat het in Zeeland altijd waait… Nou, bij Vrouwenpolder niet! 🙂

Daar was de vlag, yes! nog anderhalve kilometer af te leggen, geen makkie want de koek was op. Mijn benen waren leeg en ik was er klaar mee! Via een boerenerf het dorp in, de bocht om. De laatste meters! Ik zag Mathieu met zijn vrouw, die was al eerder de finish over gerend en daarna Kim en mijn vader met de oudste boef. Een stukje verder stond mijn moeder met de jongste knul die bijna sliep. F I N I S H !

1472916417456.jpg

Na 2:35:00 ploeteren verdiende ik mijn eerste medaille en was mijn eerste halve marathon een feit!

Ik ben blij dat het met een matige voorbereiding gelukt is! Geen toptijd volgens de scorelijst maar voor mij persoonlijk wel! Op de dag van de Kustloop werd ik 16 jaar geleden geopereerd aan een gezwel in mijn ruggewervel. Na die dag werd mij geadviseerd nooit meer aan fysieke arbeid en sport te doen.

1473048433125.jpg
Foto: Nadieh Witte.

En nu… Nu doe ik aan sport en liep ik een zware halve. Hatseflats! Probeer altijd een betere versie van jezelf te zijn!

Organisatie van de Kustloop, bedankt! Jullie hebben een mooi evenement neergezet, alles keurig geregeld en ik heb er van genoten!

1472966660624.jpg

Lees je dit en heb je de Kustloop ook gelopen? Gefeliciteerd! zou het leuk vinden te lezen hoe jullie het gehad hebben! Bedankt voor het lezen!

 

Ook leuk:

21 reacties

  1. Dank je Ramona! Hoe gaat het met de verhuizing?

   Normaal ren ik met mijn telefoon in m’n hand en stop ik soms even voor een foto.

   Maar deze was te belangrijk om te stoppen en ik zag het niet zo zitten om 2,5 uur met een telefoon in m’n hand te rennen omdat ik er ongemerkt toch in ga knijpen.

   Dus voor de gelegenheid een armband gekocht voor Iphone6 waar mijn Samsung ook goed in past!
   Paul onlangs geplaatst…Kustloop: verslag van een pittige halve…

 1. Hoi Paul

  Leuk om je blog te lezen. Ik denk dat alle deelnemers wel hebben afgezien op het strand want dat ligt er werkelijk nooit goed bij.. Het einde van het strand is bij de Kustmarathon ook altijd een mooie plaats om te kijken. Succes met een eventuele volgende halve marathon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge