Wat betekend Boeddhisme…

Paul – Vandaag waren we op visite en werd er gevraagd wat Boeddhisme nu eigenlijk is en wat het voor mij heeft gedaan. Een heel normale vraag maar wel een waar ik geen antwoord op had wat zo klaar als een klontje is, so to speak!

b4df647cee4dc6ba621c162cbcf3e686.jpg

Achteraf dacht ik dat dat beter moet kunnen. Tuurlijk, mijn helder denken is vertroebeld door een verkoudheidje, drie jaar korte en/of slapeloze nachten, toch moet ik een behoorlijk antwoord kunnen geven op vragen die mijn leven veranderd hebben!

Dus hier komt ‘ie, mijn veel minder spontane, goed doordachte tweede poging; Wat betekend Boeddhisme in mijn leven?

Allereerst is het goed als een ieder die dit leest in zijn achterhoofd houdt dat dit er niet ineens was, het is zo gegroeid. In het begin klonk het allemaal wel leuk maar vergat ik het na een tijdje weer. En dan las ik er een half jaar later weer eens over om het net zo hard weer te vergeten. Maar langzaam maar zeker begon ik in te zien dat het mij goeds zou kunnen brengen.

1471111118735.jpg

Eerlijk is eerlijk, ik ben niet begonnen met Boeddhisme omdat ik zo graag lief wilde zijn voor de mensen om mij heen. Ik deed het voor mijzelf. Het uitstralen van Boeddhisme, of goedheid en mededogen in het algemeen kan denk ik pas beginnen, als je het voor je zelf op een rijtje hebt!

a0c935bcda87279ebece712e5c703e25.jpg

Dat “het op een rijtje” krijgen lijkt zo makkelijk als 1,2,3 maar is het niet. Er spelen vele factoren mee die roet in jouw vredige plannetje gooien. Boze buien, slaapgebrek, frustraties op het werk, irritante verkeersdeelnemers… Het kunnen de kleinste dingen zijn waardoor je ideaale zelfbeeld weg is. En dan begon ik weer opnieuw… en opnieuw, net zo lang tot ik niet ontplofte maar eerst nadacht… Is het de moeite waard om boos te worden? Kan de tegenpartij er iets aan doen?

En zo leerde ik steeds vaker niet boos te worden of een ander iets kwalijk te nemen maar eerst even te checken, heeft het toegevoegde waarde als ik boos wordt? Heeft er ├╝berhaupt iemand schuld? Vaak kwam ik er achter dat niemand schuld heeft en dat boosheid een domme emotie is… Daarmee bedoel ik dat woede en irritatie vaak zo snel opborrelt dat de ellende al gepasseerd is en je er dan pas over na gaat denken. Te laat!

Hoeveel mensen bieden achteraf geen excuses aan voor de woorden die ze in het heetst der strijd eigenlijk niet hadden moeten zeggen… Sorry, zand er over?

Zo was het bij mij niet anders! En dat was ik beu, want ik schoot er he-le-maal niks mee op! Na een tijdje had ik redelijk wat Boeddhistische theorie verzameld en was het tijd om het toch wat meer in de praktijk toe te passen, dit flink aangemoedigd door een lichte depressie omdat het allemaal een beetje te veel van het goede was. Komt in de beste families voor!

1471111137620.jpg

Nu ben ik op een punt beland waarin ik merk dat ik veel meer geduld heb, zowel met mijn kindjes als met vreemden of mensen waar ik niet direct van hou. Het uit zich in kleine dingen, kleine gebaren van mededogen die ik zonder er bij na te denken doe, ik weet dat ik vroeger niet vaak dingen deed die echt alleen goed voor een ander waren.

Steeds vaker ben ik in staat woede of irritatie naast mij neer te leggen (behalve na de nachtdienst) en er gewoon over te praten of er niks mee te doen en het te laten. Want als je het soms laat doen is het probleem al opgelost. Dat kan in het begin echt wel eens wringen of pijn doen want we zijn zo gewend altijd ons punt duidelijk te willen maken. Maar is het echt zo belangrijk dat je altijd je mening deelt? Ik denk het niet!

1471092509809.jpg

En wat levert het dan op? Rust, veel meer rust, veel minder stress! En veel meer liefde van mensen om mij heen! Als je liefde geeft, krijg je het terug. En als je rust geeft… Krijg je ook dat terug!

Ik zou het perfect vinden als ik altijd zo kan zijn, daarvoor is het helaas nog te vroeg, soms kost het nog zo’n enorme berg energie en is de vanzelfsprekendheid ver te zoeken… en dan ben ik dus ouderwets boos of keihard geirriteerd. Jammer dan! Ooit komt het moment waarop het altijd lukt, ik heb nog even om te oefenen!

En ben ik dan ook dingen verloren door Boeddhisme? Ja zeker, ik heb het al eens eerder gezegd, de afgelopen jaren ben ik behoorlijk verandert en daardoor best wat vrienden kwijt geraakt. Ik denk dat dit indirect door Boeddhisme komt.

d142e18ba62a0cb63da746f7f6bc769c.jpg

Wat voor mij absoluut geen ramp is maar voor veel mensen moeilijk te accepteren is, is dat ik geen alcohol drink. Hier ben ik ongeveer een jaar geleden mee gestopt omdat ik een heldere geest wil hebben. Voor mij geen avondje lekker aangeschoten zijn of met een snoezelig hoofd op een terras. Tuurlijk zitten we wel eens op het terras, dat wel! Maar dan met Ice Tea Green, harrrrrstikke lekker!

Ik denk dat het altijd een werk in uitvoering zal blijven, maar dat is juist mooi. Dat je altijd op weg mag zijn om een betere versie van jezelf te worden. Elke dag weer!

Bovenstaand is lang niet alles, misschien later meer… we zien wel!

Zie deze blog niet als propaganda in het voordeel van het Boeddhisme. Maar meer als een uiting van mijn enthousiasme! Bedankt voor het lezen!

Ook leuk:

2 reacties

    1. Dank je Bonsje! Hier redelijk, de moeder van Kim ligt al een paar dagen in het ziekenhuis en wacht nu op operatie. Daar gaat veel van onze energie nu naar toe. Hoe gaat het met jullie?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge