Nothing remains without change… De natuur laat ons zien hoe…

Paul – Zoals de meesten van jullie wel weten ligt de thuisbasis van earlyupandrunning in Zeeland, in een dorp tussen Middelburg, de hoofdstad van de provincie en Vlissingen, de meest zonnige stad van Nederland. In 1162 werd de naam Zeelandia voor het eerst gebruikt, daarvoor heette het gebied Maritima Loca wat de Zeelanden betekend. Maar lang, lang daarvoor kwam de eerste mens aan in Zeeland om er te wonen. Ongeveer 15.000 jaar geleden woonde de eerste Zeeuw in de buurt van Cadzand… of all places. 🙂

1467413613789.jpg

 

Stel je voor, 15.000 jaar mensen in Zeeland, al die mensen die al zo lang leven met water, vechten met water en uitkijken over het landschap. Fransen, Spanjaarden en zelfs even Vikingen, zij hebben Walcheren een tijdje ingepikt in de vroege Middeleeuwen.

1467413640169.jpg

Wat al die Zeeuwen hier ook gedaan hebben, ze keken vast allemaal wel eens naar boven en beneden, naar de wolken, de zon… naar de Zeeuwse luchten en het water, wat later de Noordzee en de Schelde zou heten. Een uitzicht wat nooit hetzelfde is. De zee en lucht laten elke dag een andere kant van zichzelf zien.

1459079117800.jpg

De zee kan vlak als een spiegel zijn, uitnodigend… Een zegen voor toeristen die er speciaal voor naar ons komen. Maar hij kan ook dreigen, aanvallen en alles verwoesten. Meedogenloos neemt hij alles terug, in de geschiedenis is het vaak genoeg voorgekomen dat de gehele provincie overspoeld is, zelfs zo drastisch dat er jarenlang niet op Zeeuws grondgebied gewoond kon worden.

1466563563507.jpg

Met de Zeeuwse luchten is het niet veel anders, maar zelden is het hier windstil, er waait toch altijd wel een windkracht drie a vier door de polders maar het kan ook zo maar stormen, op dat soort momenten krijg je een soort fusie tussen lucht en zee, de wind neemt het zeewater mee het land op en zorgt ervoor dat alles in de omgeving een laagje zout krijgt, als herinnering… met de natuur valt niet te sollen!

1467407626087.jpg

Tegelijkertijd loost de natuur dan het afval, waar wij zo makkelijk mee om gaan, aan land. Al die zooi die wij achteloos in zee smijten spoelt weer netjes terug. Pallets, touw, plastic, laarzen, veiligheidshelmen en in een uitzonderlijk geval hele zeecontainers. Zeker in vroegere tijden werd er in de scheepvaart veel over de muur gegooid, zoals zeevarenden dat noemen. Niet de bedoeling maar wel makkelijk, je ziet het toch nooit meer terug. Kleine kans dat jouw helm weer in Vlissingen aanspoelt als je hem midden op de oceaan over de muur pleurt.

1456314188755.jpg

Maar goed, ik drijf af van het punt wat ik met deze blog wil maken! Ik wilde laten zien dat altijd alles verandert, geen dag ziet er hetzelfde uit en dat is dan meteen weer erg Boeddhistisch want de eerste Boeddha riep ergens tussen 450 en 370 v. Chr. al “Everything changes, nothing remains without change.” Ik denk dat hij daar gelijk in had en zijn opmerking in al die duizenden jaren dus niet veranderd is. 🙂 (uitzonderingen bevestigen zoals altijd, de regel)

1465277487657.jpg

 

1467415866278.jpg

Soms is dat jammer, kan het kwetsen dat dingen veranderen maar aan de andere kant is dat ook wat het leven maakt, wat schoonheid creert! In de natuur gaat dat automatisch, dat veranderen. Land, water en lucht werken lekker samen om er voor te zorgen dat alles, altijd in beweging blijft. Voor wat betreft mensen… die hebben er soms wat meer moeite mee! Ik ook, ik hecht aan het bekende, aan ritme en regelmaat maar toch moet ik toegeven dat de verandering in de natuur er een is om te waarderen!

Hoe gaan jullie om met verandering? Vind je het een makkie en voel je je het best bij zoveel mogelijk afwisseling? Of mag elke dag hetzelfde zijn zodat je veilig weet wat je kunt verwachten?

1467415803623.jpg

1467345191721.jpg

Bedankt voor het lezen!

Ook leuk:

2 reacties

    1. Goed bezig Bonsje! Denk dat sommige dingen veel tijd kosten maar dat maakt het doel niet minder mooi of goed! Sommige dingen mogen ook een tijdje duren voor het op zijn pootjes terecht komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge