Een kijkje in… De tuin van early up and running.

Paul – Toen ik vandaag wat op Instagram zat te kijken zag ik de bloemenpracht van Kijk Mama Ramona (www.kijkmama.nl) voorbij komen, mooi om te zien en het deed me besluiten vandaag een kijkje te geven in onze tuin.

We zijn gezegend met een voor-, achter- en zij-tuin. De zijtuin kunnen we heel kort behandelen, hij is namelijk maar 80 centimeter breed en is volledig bedekt met blauwe maagdenpalm, een winterharde, laaggroeiende bodembedekker, lekker makkelijk en onkruid krijgt geen kans meer!

Ongeschikt als huisvesting voor vogels maar wel leuk!
Ongeschikt als huisvesting voor vogels maar wel leuk!

De voortuin is voor 80 % bestraat, omdat twee groene tuinen te veel werk bleek te zijn hebben we deze twee jaar geleden netjes laten maken.

Dan de achtertuin, een echte groene tuin met veel bloemen en planten. We hebben nog ruimte voor meer dus alle tips zijn welkom!

1464371446457[1]

Toen we dit huis kochten was het al een warme tuin, veel groen maar wel rommelig en matig onderhouden, alles was heel groot en slecht gesnoeid, dat merk je pas als je zelf de eerste keer wil snoeien, hele lange, kale takken met boven in een blaadje.

1464371536286[1]

Toch is het allemaal goed gekomen en hebben we bijvoorbeeld een hele mooie pruimenboom staan, ik schat dat hij ongeveer 15 jaar oud is en hij geeft bijna elk jaar tussen de 50 en 100 pruimen, echt geweldig! De vogels en insecten weten hem ook altijd goed te vinden!

Jonge pruimen, duurt nog wel een paar maanden voor je ze kunt eten.
Jonge pruimen, duurt nog wel een paar maanden voor je ze kunt eten.

Ook hebben we een oude stokroos, echt een knoestig apparaat met een grillige vorm maar met hele mooie bloemen. En de geur, daar kan geen parfum tegen op! Dat de natuur zoiets moois kan maken, daar kan ik mij echt over verbazen als ik aan de rozen ruik!

1464371479396[1]

Zelf hebben we de afgelopen jaren veel lavendel geplant, ook zo’n lekker-ruiker! Maar wel met wisselende resultaten in onze tuin, na de winter zijn er altijd wel een paar dood. Jammer maar een sixpackje jonge lavendel is niet duur.

1464371694525[1]

Daarnaast hebben we een bramenstruik, dit jaar is hij flink uit de kluiten gewassen, ik wil hem niet snoeien omdat er wel 40 bloemetjes inzitten, met een beetje geluk worden al die bloemen bramen… zonde om weg te knippen! De bloesem van onze minikersenboom is al weg en heeft plaats gemaakt voor -nu nog groene- kersjes! Eentje begint al een blosje te krijgen maar ze hebben nog veel zonlicht nodig.

Dit bloemetje zal een lekker braampje worden!
Dit bloemetje zal een lekker braampje worden!

 

Kersjes.
Kersjes.

Verder hebben we nog een mooi grasveldje, mooi omdat ik het elk jaar moet vervangen… het water loopt op dat stuk niet goed weg en zodoende sneuvelt het elke winter. Best een karwei om elke lente nieuw gras te leggen maar het is lekker groen en Kim vindt het leuk voor de jongens. Mijn mening; ik zou het liefst een kasje er op zetten… Maar dat is dan meteen nog al een blikvangert 😉

Een hele jonge sneeuwbol hortensia
Een hele jonge sneeuwbol hortensia

Kent de tuin ook nadelen? Ja! Onkruid! Het is echt een klus om al het ongewenst groen onder controle te houden, in de zomer is elke dag een rondje toch wel nodig! Achter in de tuin hebben we een meidoorn staan, die is een meter of 4 hoog en ik wil niet dat hij hoger wordt, anders kan ik hem de baas niet meer. Elk jaar snoeien! Voor degene die de Meidoorn niet kennen, zie de foto! Met gevaar voor eigen leven dus! 🙂

meidoorn%20doorn

Toch is al het werk het waard en ben ik oprecht dankbaar dat de natuur ons zoveel moois cadeau doet! En als je het met respect doet kun je dat al dat moois zo vormen dat het precies naar je zin is! Hoe mooi is dat! Ik kan er echt van genieten.

1464371670556[1]
Een rozenknop.
Hebben jullie groene vingers? Of laat je het liefst de asfaltploeg langsrijden om de boel vol te storten? Ik hoop dat jullie het leuk vonden om een rondje door onze tuin te maken! Ik ben benieuwd naar jullie tuin!

Ook leuk:

4 reacties

 1. Wat heb je veel moois staan. Leuk dat je er zoveel verstand van hebt. We hebben sinds kort een tuintje en ik heb 0,0 groene vingers helaas. Ik ben wel erg blij met de druivenplant. Maar dat is niets vergeleken bij je kersen, bramen en pruimen. Lekker hoor!

  1. Bedankt Mary-Lou! Leuk dat jullie ook een tuin hebben! Groene vingers kun je leren… om het zo maar te zeggen! 🙂

   Gewoon plantjes kopen en lekker proberen, dan kom je er snel achter wat wel en niet werkt. En sommige planten kunnen tegen een stootje! Groet!

   Paul. P.S. bij een druif helpt het als je de bladeren die na de druifjes komen weg haalt… dan gaat alle energie naar de druiven! ????

 2. Hey die druiventip kende ik nog niet! Top!
  Bedankt voor het taggen, lief! Ik heb geen tuin vol asfalt inderdaad haha. Ik ben er weg van! De volgende eigenaar is er ook al verliefd op, wat ik een groot compliment vind.
  Jullie tuin heeft ook behoorlijk veel moois! Leuk! En de meidoorn heb ik ook. Leuke rode besjes, die geven ook wat kleur aan de tuin in de herfst hier. Ik kom ruimte tekort eigenlijk… Heb in mijn hoofd ook een wingerd en een japans wilgje die ik zou willen.

  1. Hé Ramona! Krijgen jullie bij het nieuwe huis ook een tuin?!

   Een Japanse wilg is echt mooi! Sowieso vindt ik bijna alle wilgen wel mooi!

   Een groene tuin is ook goed voor de vogeltjes en insecten… nog een stukje thuis tussen al het steen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge