Fever…

Paul – Fever… Engels voor koorts, voeg dat samen met het woord hooi en je hebt de woordelijke omschrijving voor een van de meest irritante bijzaken van de lente en zomer.

En zou het zich alleen maar beperken tot… het krijgen van koorts bij het in de buurt zijn van hooi, maar helaas! Een beetje “hooikoortspatiënt” loopt de hele dag als een zoutzak rond omdat het een allesoverheersend rot iets is.

Print

Je begrijpt misschien wel dat ik dit pleidooi over hooikoorts niet schrijf omdat ik er geen last van heb, integendeel, ergens in de late winter of vroege lente voel ik hem al aankomen. Die ene niesbui waar het makkelijk de 25 keer niesen passeert of uit het niets jezelf snotverkouden voelen geeft meestal een vooraankondiging.

1405323350_Hooikoorts_pollen

Na die vooraankondiging gaat er bij mij meestal geen belletje rinkelen en ga ik vrolijk verder met de dagelijkse beslommeringen, zo ben ik dan ook weer. Een verstandig mens zou wellicht denken aan zijn ‘pilletjes’ maar ik ben het type dat daar altijd tijdens of achteraf aan denkt. Preventie is een woord wat lastig samengaat met Paul.

En dan, op een mooie, zonnige dag wordt ik wakker en ligt er een sluier van zwaarmoedigheid over me heen. Alles voelt zwaar, vol, leeg en elke vraag of taak is er een te veel. Eerst vraag ik mij af of ik misschien ziek ben? Of tegen een naderende depressie aanhik… Maar nee… Hooikoorts!! (Jazeker, taaltechnisch niet correct maar deze verdient twee !)

275FEAF900000578-300278
Dat zijn ze hoor… de boefjes.

Want hooikoorts is inderdaad een overgevoeligheid voor pollen van grassen, bomen en meer wat de natuur ons (gelukkig) schenkt. Maar die overgevoeligheid gaat verder dan traanogen, niesen en hoesten. Het zorgt ervoor dat je zintuigelijk als het ware oververhit raakt en ik retemoe, ongemotiveerd en uitgeblust raak om wat dan ook te doen. Ontzetten leuk voor miin gezin ook, die zitten daar wel op te wachten.

Aan hardlopen moet ik niet denken, aan wandelen moet ik niet denken, aan de vaatwasser uitruimen moet ik ook al niet denken, eigenlijk moet ik al niet denken aan denken… Pfff, moet er niet aan denken!

Gelukkig zijn er ‘pilletjes’, nu neem ik ze netjes in omdat ik al hooikoorts heb en die werken aardig. En ze zijn niet eens op dokters recept. Want daar zit vaak een gele of oranje sticker op. En mijn werk bestaat vooral uit wat er op die stickers afgeraden of verboden wordt!

allerfre%2014-400x400

Maar goed, die pilletjes, heten Allerfre en doen het best aardig! Best aardig want het is toch elk jaar raak. Dus als je me eens tegenkomt en je denkt… Nooit geweten wat een zoutzak hij is… Neem het me niet kwalijk… het is de hooikoorts! 🙂

Enneh… Die zin om hard te lopen komt volgende week weer terug hoor… Vrees niet!

Hebben jullie ook last van hooikoorts? En wat doe je er aan om de zomer door te komen? Sterkte in ieder geval… Als je ook bij de club hoort.

 

Ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge