Time management

Paul – Vroeger, in andere tijden, was de vader des huizes zelden alleen met de kinderen. Er was altijd een moeder die als backup tussen vader en de kindjes stond. Zodoende kon vader na het gedane werk al het andere naast zich neerleggen en er op vertrouwen dat de rest opgeknapt werd door zijn vrouw.

Een rustig en overzichtelijk leven, overdag werken voor de “bossman” en na het eten tijd voor jezelf, radio luisteren of hobby’en. Voor de man dan… Voor de vrouw ging het waarschijnlijk ook toen al 24 uur per dag door.

wp-1459554795099.jpg
Vroeger maakte bier je een man… Nu gelukkig niet meer!

Inmiddels zijn tijden verandert en is de rolverdeling meer en meer aan het verschuiven. Een positieve ontwikkeling! Moeders kunnen zichzelf meer ontwikkelen en staan er qua opvoeding niet alleen voor en vaders kunnen veel meer met hun kindjes bezig zijn.

En juist dat laatste voordeel ten¬†opzichte van het leven in vervlogen tijden vindt ik nog wel eens lastig, met je kinderen bezig zijn… Want wat doe je met je kinderen? Als Kim aan het werk is en ik de dag met de mannen doorbreng vraag ik mij vaak af wat ik allemaal uit de kast moet halen om een dagvullend programma te bieden, een Cars marathon is een keer leuk maar de volgende dag raakt hij dat toch beu. ūüėČ

Tuurlijk zijn er de standaard leuke dingen; tekenen, schilderen, kleien… Hij is er gek op, een minuut of twee en dan mag papa alles weer opruimen.

Volkomen normaal hoorden wij vandaag op de peuterspeelzaal aangezien je er vanuit mag gaan dat een peuter een concentratie spanne van maximaal vijf minuten heeft.

Even naar buiten gaan is ook een goede optie, boodschapje doen of even naar de stad. Het moet¬†bij voorkeur¬†een situatie zijn waar ik allebei de mannen onder controle kan houden. Oudste zoon kan soms erg enthousiast zijn en is dol op rennen, hij vergeet dan dat ik ook nog een kinderwagen bij heb waar zijn broertje in ligt, die wil natuurlijk ook aandacht! Zodoende is het ook mij al overkomen dat ik midden in de winkel sta met een huilende baby in de kinderwagen, en een peuter die bijna door de kassa’s naar buiten rent om zich vervolgens als een diva op de grond te gooien. Om je een kijkje te geven in mijn hoofd op dat moment kan ik denk ik het beste refereren aan de film The Shining waarin mijn boeddhisme de deur van de¬†badkamer is en de drift in mij het hoofd van Jack Nicholson. Here’s Johnny! Alle zeilen bij om niet gigantisch mijn geduld te verliezen.

Heeere's Johnny!
Heeere’s Johnny!

Vaak gaat het ook goed en komen we in alle rust de supermarkt uit hoor, je weet alleen van te voren nooit hoe het gaat lopen.

Nou ja, als we terug zijn van de winkel is het vaak al tijd voor de boterham en het slaapje van de jongste. De middag dient zich aan, vaak gaan we naar mijn vader en moeder, een bakje koffie drinken of even samen weg. Het is leuk voor de mannen om Opa en Oma te zien en voor mij ook want ik kan mijn aandacht nu beter verdelen of gewoon even 5 minuten aan mezelf denken.

Eind van de middag komen we vaak weer thuis en mag de oudste TV kijken, misschien zou ik dan weer de knutselspullen moeten pakken of iets heel creatiefs bedenken, maar eerlijk is eerlijk, daar heb ik dan geen zin in. Televisie wordt vaak neergezet als slecht voor kinderen, ouders zijn lui als ze hun kroost TV laten kijken of remmen hun ontwikkeling door ze achter de beeldbuis te zetten. Als dat echt zo is en ik een van de weinige falende vaders ben die zijn kinderen overdag TV laat kijken, dan ben ik Zappelin en NickJunior dankbaar, dat ze speciaal voor mij 24 uur per dag, 7 dagen per week kindertelevisie maken!

 

TV, moet kunnen of opvoedkundige zonde?
TV, moet kunnen of opvoedkundige zonde?

Toen ik nog op school zat leerde ik dat je je kinderen het best op kunt laten groeien met de drie R’en en L’en in je achterhoofd;

Rust
Reinheid
Regelmaat

&

Liefde
Licht
Lucht

Liefde zit zonder twijfel goed, licht moet ook geen probleem zijn, de gordijnen zijn altijd open! Lucht; we komen elke dag buiten en er is genoeg “lucht” voor de jongens om zichzelf te zijn. Regelmaat, absoluut, we zijn zo regelmatig als eb en vloed! Reinheid, Jup!

En Rust… tja, rust als in slapen is wel een puntje, weet niet of we hier een voldoende voor halen. We proberen alles maar oudste slaapt nog altijd slecht. Dus laat ik het dan maar anders invullen… Rust; Lekker tegen papa aan op de bank hangen en Cars of Peppa Big kijken op TV. Check!

Wat doen jullie, collega papa’s, met de kindjes om ze een leuke dag te bezorgen? En hoe komen jullie zelf de dag door? Makkie of soms best een uitdaging?

(Of TV kijken echt slecht is voor kinderen? Er is veel onderzoek naar gedaan maar er komen geen duidelijke antwoorden uit naar voren. Wel blijkt dat als kinderen onder de twee excessief TV kijken ze zich minder vlot ontwikkelen omdat ze meer leren van interactie met ouders dan van TV kijken.)

Ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge