Is het echt waar?

Er bestaan een hoop clichés over het ouderschap. Als je zelf nog geen kinderen hebt krijg je deze clichés vaak te horen van mensen die al kinderen hebben. Als je zwanger bent vliegen ze je helemaal om de oren, of je nu wil of niet. In de vorm van ‘goedbedoelde adviezen’. ‘Rust nu nog maar even lekker uit’ ‘Ben je moe? Als je kinderen hebt, dan ben je pas moe.’ En ga zo maar door. 

Voordat ik zelf moeder was, trok ik deze clichés/ uitspraken nogal eens in twijfel. Wanneer vrienden met kinderen dingen vertelde dacht ik soms ‘ja ja, het zal wel’ of erger nog: ‘dat zou bij mij dus echt niet gebeuren / dat zou ik heel anders doen’ Nu schaam ik me daar voor. Want – er was niks aan gelogen. Wat was ik ignorant. 

Alles wat ouders zeggen over ouderschap is waar! 

 • Een bevalling doet pijn, helse pijn! Om maar met de deur in huis te vallen. ????
 • Het zijn tropenjaren. En nee, daar bedoel ik dus niet mee dat je de eerste jaren lekker ligt te chillen op een tropisch eiland. ????
 • Je bent voortaan op de eerste plaats moeder, daarna pas jezelf. Zodra ze het kunnen zeggen, hoor je heeeel vaak op een dag ‘mama’ En ja, dat ben je & dat brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee. 
 • Je went aan minder dan 8 uur slaap per nacht. Ja echt. Soms pik je er 7 mee (lucky you), soms 3. En je blijft gewoon functioneren. Had je niet gedacht he?
 • Nachten waarin je 8 uur achter elkaar slaapt zijn verleden tijd. Als je 3 uur aan één stuk kan tukken mag je in je handjes wrijven. 
 • Uitslapen in het weekend? Ha-ha-ha! 
 • Je huis is nooit meer echt opgeruimd Ik schreef er eerder zelfs een hele blog over.
 • Als je kinderen ziek zijn laat je alles vallen. Behoeft geen uitleg denk ik.
 • En als moeder kun je dus niet ziek zijn. Op je bed liggen, verzorgd worden en rustig uitzieken? Forget it, de fabriek moet draaien. 
 • Je leven wordt een constante stroom van handelingen. Een luier verschonen, een mond afvegen, de vaatwasser inruimen, iemand aankleden, bedden verschonen, boterhammen smeren. Je bent constant bezig, vaak zonder al te veel zichtbaar resultaat. 
 • Je praat heel veel over je kinderen, ook al denk je van niet. Ik doe soms echt m’n best om niet de hele tijd over m’n kinderen te praten. Maar uhm, meestal lukt dat niet. ????
 • Je laat ook vaak foto’s en video’s van je kinderen zien aan anderen. En je denkt dan dat ze het net zo leuk/lief/grappig enz vinden als jij. ????
 • Peuters zijn super grappig! Soms moet ik echt onwijs lachen om onze oudste.
 • Peuters zijn verschrikkelijk. Als ik midden in de Albert Heijn aan mijn kind loop te sjorren, omdat hij zich voor de 10e x boos op de grond heeft geworpen. Dan kan ik wel janken.
 • Spontaan de deur uit gaan wordt wat lastig…. Het kan wel, maar vergt wat planning. ????
 • Multitasken wordt je middle name. Je kan hele gesprekken voeren terwijl je billen poetst, achter kinderen aanrent enz enz.
 • Je uitgerust voelen als je sochtends opstaat?! Dat ga je voorlopig dus echt niet meer mee maken.
 • Je verkiest slaap boven andere leuke dingen. En dat ‘leuke’ kan van alles zijn…

  

En wat mij betreft het grootste cliché: 

Je krijgt er zo veel voor terug! 

En die, die is zo waar! Mijn kinderen zijn mijn alles. Wanneer zij lachen, ben ik gelukkig. Het gevoel wat zij mij geven is onbeschrijfelijk. Een liefde zo onvoorwaardelijk, dat had ik nooit voor mogelijk gehouden. Twee kleine wezentjes, zichzelf, maar toch ook een deel van mij. They are my today and all of my tommorows. ❤️

Voor mijn 2 kleine poepies ❤️

Dus ja, het is zwaar, heftig, moeilijk en vermoeiend …. Maar: Het is het allemaal waard! Echt! 

Fijne dag! 

X Kim 

Ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge